ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Όπως μία κοινότητα σε εθνικό επίπεδο, έτσι και μία σχολική κοινότητα χρειάζεται ένα επίσημο θεσμικό πλαίσιο που δίνει το λόγο στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και σέβεται το νόμιμο καθήκον του διευθυντή και των εκπαιδευτικών.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να διοικείται ένα σχολείο πρέπει να αποφασίζεται με δημοκρατικό τρόπο.

Η παρούσα εκπαιδευτική δράση σχεδιάστηκε προκειμένου να σκεφτούν κριτικά οι μαθητές σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 11 μαθητών του τμήματος Σχεδιαστών Δομικών Έργων της Γ’ τάξης.  

Έναυσμα αποτελεί το γλυπτό “The round table” του κινέζου καλλιτέχνη Chen Zhen (1995), ενός έργου που δημιουργήθηκε για το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για τη διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Έχοντας υπ’ όψιν ότι το συγκεκριμένο εικαστικό έργο προτείνει ότι η δημοκρατικότητα πηγάζει μέσα από τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει μία αισθητική εμπειρία μέσα από την οποία οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν ότι η δημοκρατικότητα εμπεριέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων.  

Η δράση εξελίχθηκε σε 3 φάσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες έχουν ολοκληρωθεί και η 3η βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης:

  1. Στην πρώτη φάση, οι μαθητές αποκωδικοποιώντας το συγκεκριμένο γλυπτό στοχάζονται κριτικά επάνω σε ζητήματα όπως η δημοκρατική λήψη αποφάσεων, η συμμετοχή σε ομάδες, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα.
  2. Σε δεύτερη φάση οι μαθητές του τμήματος Δομικών Έργων κατασκευάζουν τη μακέτα– μικρογραφία του έργου η οποία πρόκειται να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο του σχολείου, με σκοπό να αποτελέσει έναυσμα για σκέψη για τις επόμενες τάξεις μαθητών.
  3. Οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου με έναυσμα το εικαστικό έργο συζητούν τη σημασία του και επαναπροσδιορίζουν την έννοια της δημοκρατικότητας στη λήψη αποφάσεων στη σχολική κοινότητα. Στη φάση αυτή θα διεξαχθεί και σχετική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου.

Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Καρακού Μαρία, ΠΕ81

Κουφοπούλου Δήμητρα, ΠΕ06,

Ενίσχυση της δημοκρατικής συνείδησης των μαθητών
Raising students' democratic awareness

Αφήστε σχόλιο