Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η δική μας πράσινη, ψηφιακή εφημερίδα» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών «Αρχελών» στη Γλυφάδα. Στη διαδικτυακή συνάντηση διάρκειας 60 λεπτών, οι μαθητές μας πληροφορήθηκαν για το έργο του «Αρχελών» και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για το υπέροχο είδος της θαλάσσιας χελώνας.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λειτουργεί από το 1994 στην Γλυφάδα Αττικής, δίπλα στη θάλασσα. Ιδρύθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και είναι ένα από τα πρώτα Κέντρα Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Μεσόγειο και το μοναδικό στην Ελλάδα. Μέρος των υποδομών του στεγάζεται σε παλιά βαγόνια τρένου που παραχωρήθηκαν για αυτό το σκοπό από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Το Κέντρο Διάσωσης φιλοξενεί περίπου 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες κάθε χρόνο, που διασώζονται σε Ελληνικές ακτές και θάλασσες. Στις εγκαταστάσεις του γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των χελωνών και από εκεί οργανώνεται η επιστροφή τους στη θάλασσα. Το Κέντρο υποδέχεται επισκέπτες και σχολεία που συμμετέχουν στις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης στηρίζεται σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, εθελοντές που είναι κάτοικοι Αττικής και εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Κατά το 2022, επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά από επιτυχή περίθαλψη, 32 χελώνες, και ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν 11.000 επισκέπτες στο Κέντρο Διάσωσης το ίδιο έτος.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, οι μαθητές προχώρησαν στην υιοθεσία μίας θαλάσσιας χελώνας του κέντρου, προκειμένου να παρακολουθούν την πορεία της ανάρρωσης και της απελευθέρωσης της στο φυσικό περιβάλλον.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κουφοπούλου Δήμητρα, Διαλυνάς Μανώλης

Αφήστε σχόλιο